Riczu Péter - Hírek - Riczu Péter - Közösen a közösségért!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Riczu Péter - Hírek

Hírek > 2013

Hírek, információk, vélemények, gondolatok

Az ember megy ide-oda, teszi a dolgát. Így vagyok ezzel én is. Végzem a munkám nap, mint nap. Élvezzük az életet a Párommal és Lilivel: utazunk, mozizunk, színházba járunk, együtt vagyunk a barátainkkal, stb. És természetesen ott van a közösség. Legyen szó a rászorulók megsegítéséről, a politikáról, vagy a közösség építéséről. Azokról ez eseményekről olvashatsz itt, melyeket fontosnak érzek megosztani Veled.
A képek részben saját készítésűek, részben az internetről vannak letöltve.


2013. április 30. - Valaki megfújta, más pedig megszívta
A Fideszes trafikmutyi rendesen kiverte a biztosítékot az embereknél. Egyre több olyan információ jelenik meg, hogy központilag lett elrendelve, ki nyerhet a tenderen. Mai sajtótájékoztatónkon Király József, az MSZP megyei és városi elnöke elmondta, hogy minden nagyobb megyei településről érkeztek be panaszok, hogy a Fideszhez közeli vállalkozók nyerték a pályázatokat, míg a régi boltosoknak egyet sem sikerült, s így nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Kecskeméten is hasonló a helyzet: az egyetlen személy, aki öt helyet is nyert, nagyon szoros viszonyt ápol a helyi Fidesz vezetéssel is. Felül kell bírálni a döntést, és mindenkinek meg kell adni az esélyt, aki dohánytermékkel akar kereskedni (a törvények betartása mellett, azaz 18. év alatt senki nem kaphat).

2013. április 24. - Határokon átívelő kapcsolatteremtés
Az ART TeleComnak (http://www.art-telecom.hu) nagyon fontos, hogy munkatársaink folyamatosan képezzék magukat, melynek köszönhetően jobban tudjuk segíteni Ügyfeleinket a kapcsolatteremtésben. A képzések mellett fontosak a különböző üzleti megbeszélések is. A DÉLKÖR Alapítvány (http://www.delkor.hu) mai találkozóján a magyar-szerb üzleti kapcsolatokról esett szó. Bemutatták többek között, hogy milyen minőségirányítási modellek bevezetésével erősödnek egyre inkább a szerb vállalkozások, hogy a kapcsolatteremtés gördülékenyebbé, hatékonyabbá váljon. A BKKM-i Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (http://www.bacs-lea.hu) pedig finanszírozási lehetőségeket tárt elénk. Sok információval gazdagodtunk és régi kedves ismerősökkel, Arival és Helénnel is találkozhattam (http://bit.ly/189R0fL).

2013. április 24. - Jelentős megtakarítást hozhat az MSZP javaslata a háztartásoknak
Az MSZP már korábban kezdeményezte, hogy csökkentsék Hazánkban az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját 5%-ra. A kormány sajnálatos módon nem támogatta ezt az ötletet, így aláírásgyűjtésbe kezdtünk - Kecskeméten is. Király József, az MSZP helyi és megyei vezetője a mai sajtótájékoztatón szemléltette, hogy mennyi megtakarítást is jelent egy bevásárlás esetén az általunk kezdeményezett ÁFA csökkentési tervezet. Elmondta, hogy egy négy fős család ebédjéhez való bevásárláskor 700-1.000 Ft-ot lehet legalább spórolni, attól függően, hogy melyik boltban vásárol az ember. Továbbá hozzátette, hogy a magyar polgárok közvetlen megsegítésén kívül is van haszna a szocialisták ötletének, hiszen a gazdaság fehérítését is szolgálhatná az ÁFA csökkentése, főleg a húspiacon.

2013. április 20. - Te is baloldali vagy?
A mai kitelepülésünkre legjellemzőbb mondat a "Te is baloldali vagy?" Mint ahogy korábban - és ahogy később is tesszük majd (pl. holnap) - a kecskeméti belvárosi piacnál folytattuk az aláírásgyűjtést (alapvető élelmiszerek ÁFA-janak csökkentése érdekében). Jöttek folyamatosan az emberek, elmondták, hogy egyetértenek a törekevéseinkkel. Ismerősök futottak össze a pultunknál és meglepődve kérdezte az egyik a másiktól: "Te is baloldali vagy?" "Igen" - jött rá az egyértelmű válasz. Többeknél is hasonló felismeréseket tapasztaltunk. Látszódott rajtuk, hogy megkönnyebbültek: na, ettől sem kell félnem, mert ő is ezen az oldalon van, nem fog beárulni emiatt, stb. Örömmel néztük ezeket a jeleneteket, mert ez is azt bizonyítja, hogy van esély a változásra. Az MSZP pedig remény mindenkinek.

2013. április 16. - Ismét a Wojtyla Házban
Ma ismét öt fős kis csapatunk látta vendégül a Wojtyla Ház barátait. Sajnos Zsolt és Zoli nem tudott eljönni velünk, így Andris, Kálmán és én képviseltük a csapatot. Először a közmunka programról és annak legújabb változásairól tartottunk egy rövid fórumot: mire kell odafigyelni, ha valaki a közmunka programban vesz részt. Nagyon sokan panaszkodtak, hogy a bürokrácia rendkívül hosszadalmassá tesz számukra (is) egy-egy megoldásra váró kérdést. Ismét elmondták: nekik sem a segélyre van szükségük, hanem munkára, hogy ki tudják fizetni a számláikat, enni tudjanak. Saját vélemény: ennyit arról, hogy micsoda sikertörténet a miénk. A Fidesz is csak a kommunikációban jó, a kormányzásban, az ígéretek megtartásában nem. A fórum után imádkoztunk, majd kiosztottuk az ízletes ragus pulykapörköltet tésztával. Jó érzés adni másoknak...

2013. április 16. - Személyi kultusz van születőben?
Amikor megláttam a képet, hogy a Mi Viktorunk születésnapja alkalmából akarnak hálaadó szentmisét tartani, azt hittem leesek a székről. Láttam Észak-Koreáról egy dokumentumfilmet... Külföldi orvosokat engedtek be az országba, hogy több tíz-száz emberen hajtsanak végre szemészeti műtéteket. Megtörtént, majd bekísérték őket egy terembe. Levették az első betegről a kötést. Mindenki örömére jól sikerült a műtét, látott a lány. És ekkor apja odavitte a falhoz, melyen Kim Ir Szen és Kim Jong Il képei voltak. Mind az apa, mind a lánya a kedves vezetőt, a nagy tábornokot éltette! És ezt követték a többiek is! Az orvosoknak megköszönni? Minek? A vezető intézte nekik! A nép tudatos és szisztematikus hülyítése ide vezet. Viktort is kezdik ilyen magaslatokba emelni az ehhez hasonlatos dolgokkal. Személyi kultusz van születőben?

2013. április 14. - Maradjon több a családi kasszában!
Ismét az alapvető élelmiszerek ÁFA-janak csökkentése érdekében települtünk szombaton és vasárnap. Természetesen nem csak ezeken a napokon és nem csak a piacnál, hanem a város több pontján is lehet találkozni csapatainkkal. Az emberek odajöttek hozzánk és elmondták a véleményüket, vagy hogy éppen mi foglalkoztatja őket. A két nap érdekessége, hogy a fideszesek tőlünk 2 méterre gyűjtöttek aláírásokat. Nem csak nekem, másoknak is nagyon tetszett, hogy hozzánk sokkal, de sokkal többen jöttek aláírni, mint hozzájuk. Ez is a véleménynyilvánítás egyik formája, mellesleg nagy pofon a számukra. A változás elkezdődött... Mindettől függetlenül békésen megvoltunk egymás mellett és ez lenne a cél mindenhol. Képek a kitelepülésekről: http://bit.ly/YGOriF és http://bit.ly/16WNVhr.

2013. április 10. - Mi lesz Kecskemét zöldhulladékaival?
A Hírös Hulladékgazdálkodási KFT. székhelye előtt tartottunk sajtótájékoztatót (http://bit.ly/17sG3FE). Fel akarjuk hívni a lakosság figyelmét arra, hogy a cég egyoldalúan módosította a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szerződését. A 2011. május 26-i közgyűlési döntés értelmében a kertes házaknál keletkező zöld hulladékot térítésmentesen elszállítják. Kormányzati döntésekre is hivatkozva 2013. április 1-től ezt a tevékenységet nem végzik el. Az MSZP Kecskeméti Szervezete arra szólítja fel a társaságot, hogy állítsa vissza a szelektív hulladékgyűjtés eddigi rendjét! Továbbá felkérjük dr. Zombor Gábor polgármestert, hogy képviselje a lakosság érdekeit, szerezzen érvényt a helyi rendeletnek. Reméljük ez nem egy újabb be nem tartott ígéret lesz. Bővebben: http://bit.ly/10VHA2c

2013. április 6. - "1956 után újra elmegyek szavazni!"
Ahogy az MSZP meghirdette, aláírásgyűjtésbe kezdtünk. Célunk, hogy az alapvető élelmiszerek (tej, kenyér, tojás, hús) ÁFA-ját a jelenlegi 27%-ról 5%-ra mérsékeljék. Ez egy jelentősebb megtakarítást eredményezne a fogyasztóknál: több pénz marad a zsebükben. Ugyanakkor azok a termelők és kereskedők, akik eddig feketén adták el termékeiket, 5%-nál minden bizonnyal már nem kockáztatnának és nem a fekete gazdaságot erősítenék. Ma a piacon gyűjtöttük az aláírásokat, rengetegen aláírták és sokakkal beszélgettünk is. Bennünket nem értek atrocitások. Egy 81 esztendős férfi odalépett hozzánk, aláírta, majd azt mondta: "1956 után újra elmegyek szavazni! Azóta nem voltam, de ez már tűrhetetlen! Viktoréknak menniük kell, nincs szükségünk egy újabb diktatúrára!"

2013. március 29. - április 1. - Húsvét a hegyekben
Az idei húsvétot - és a hozzá tartozó hétvégét - a hegyekben töltöttük a családtagok meglátogatásával. Pénteken indultunk, Nagyinál megálltunk Miskolcon egy kis frissítőre, majd mentünk tovább Tiborékhoz (Keresztapám). Mátéval hajnalig beszélgettünk, reggel kimentünk Pácinba Mamikáék sírjához. És benéztünk Apa unokatestvéréhez, Laciékhoz (http://bit.ly/ZwVdSO). Utána irány vissza Tiborékhoz (http://bit.ly/XmKobG), ebéd után pedig Miskolc felé vettük utunkat. Nagyi végre ismét játszhatott a dédunokájával. Közben megérkeztek Zsoltiék (http://bit.ly/16sg8fU) is, így közösen meglocsoltuk a Lányokat. Egész hétvégén jókat ettünk-ittunk és nagy családi beszélgetések zajlottak. Hétfőn délben indultunk haza, az utat Lili átaludta (http://bit.ly/129d71B). Még maradhattunk volna, de majd legközelebb.

2013. március 24. - Jótifuti
Egy kedves ismerősöm - Kuti Zoltán - lételeme a mozgás, kedvence a futás. Miből gondolom? Rengeteget mesél róla és a fotókon is mindig azt látom, hogy fut, rohan, szalad. Ma délelőttre megszervezte a "Jótifuti Kecskemét-Kiskőrös 2013. Jótékonysági futás"-t. Célja, céljuk az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a mozgás örömére, melyet a mozgásukban korlátozott honfitársaink sajnos nem vagy csak igen körülményesen élvezhetnek. De volt egy másik kitűzött cél is: egy fogyatékkal élő barátjuk számára egy laptopot akarnak venni, aki sajnálatos módon csak így tud kommunikálni a világgal. Én csak a rajtnál voltam velük, onnan szurkoltam. Ismerem Zolit: a nemes célért nem csak Kiskőrösig, tovább is ment volna! Minden elismerésem a résztvevőké! Gratulálok Nektek, hajrá Zoli és Csapata!

2013. március 22. - Merre tovább Viktorunk?
308 forintot kérnek egy euróért cserébe. A gazdaság nem nő (bár egyes fideszesek szerint a zsugorodás is növekedés, csak negatív irányba), nem beszélhetünk sikertörténetről és tündérmeséről sem. Az államadósság is az egekben van - az üzemanyagárakkal együtt. Ennyi gazdasági kudarcot nem lehet más nyakába varrni. Ez bizony az elhibázott 3 éves gazdaságpolitika "eredménye". Ki a felelős? Ha nem lenne az őrült nagy hatalomkoncentráció, az egyetlen erőtér kialakítása, akkor beszélhetnénk a miniszterekről, államtitkárokról, főosztályvezetőkről, stb. De itt egy kézbe fut össze minden. Ugye kedves vezetőnk? Merre tovább Viktorunk? Áldemokrácia? EU-n kívüli élet? Ez nem kell nekünk! Amennyiben Hazánk fiai jó döntést hoznak, még van remény visszatérni a helyes útra...

2013. március 19. - Boldog szülinapot Picikém!
"Rohan az idő" - állapította meg Anettem. "Még csak most voltam 18." Valóban, eltelt azóta egy-két esztendő. Ha belegondolok, hogy 2001-ben ismertük meg egymást... Mintha tegnap lett volna. Mikor délután hazaértem, Picikém már/még telefonált - fogadta a köszöntéseket. Kértem, hogy szakítsa félbe 5 percre, amíg mi is felköszöntjük Lilivel. Fontos volt sietni, mert a jégkrémtorta nem szeret sokáig a meleg szobában pihenni. Elénekeltem a "Boldog születésnapot" - egyelőre egyedül, de később remélem Lili is be fog segíteni. Ajándék átadás, miközben Lili már a jégkrém tortával szemezett. A kiskanállal azonnal neki esett. Hogy Anettem felsőjét Ő maga ette le, vagy Lili segített, mindenki találja ki... Boldog szülinapot Egyetlenem!

2013. március 17. - Megint megfújták!
A Kecskeméti Városi Fúvószenekar délután a Piarista Gimnáziumban egy közel két órás koncert keretében megmutatta repertoárjuk egy kis szeletét: induló, jazz, rock&roll, polka, filmzene, stb. Jó volt nézni, hogy a közönségnek is folyamatosan járt keze-lába a ritmusokra. Pár éve ismerem őket, de mindig vannak új arcok. Az ő megjelenésük azt mutatja számomra, hogy a Zenekar már olyan értéket képvisel, melyre sokan odafigyelnek, érdeklődve követik és a zenészek szívesen csatlakoznak hozzájuk. Ezúton is meg szeretném köszönni a karmestereknek, fuvolásoknak, szaxofonosoknak, kürtösöknek, trombitásoknak, tubásoknak, ütősöknek, klarinétosoknak, piccolosoknak, harsonásoknak (remélem nem hagytam ki senkit). Azaz a Zenekarnak, hogy ilyen csodálatosan játszottak!

2013. március 14. - '48 hőseire emlékeztünk
Az MSZP Kecskeméti Szervezete a hideg, rossz idő ellenére is megemlékezett délután a Széchenyi szobornál az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A Himnusz közös eléneklése után Király József, az MSZP városi és megyei elnöke tartotta meg beszédét (http://bit.ly/1tveyJe). Kiemelte, hogy '48-ban a magyar nemzetnek külső ellenséggel kellett szembe néznie, ma pedig belülről rontott ránk a hatalom. Ezt követően én is megosztottam gondolataimat (http://bit.ly/1waxxol) a jelenlévőkkel. Minden háborút, harcot, a megbékélés időszaka kell, hogy kövessen. Így volt ez 1867-ben, és remélem így lesz 2014-ben. "A magyar név megint szép lesz, Méltó régi nagy hiréhez." A beszédeket versek követték, majd közösen megkoszorúztuk a szobrot.

2013. március 13. - Felszállt a füst
Felszállt a fehér füst, a konklávé megválasztotta az új pápát az argentin Jorge Mario Bergoglio személyében. Szívből gratulálok I. Ferenc pápának, jó egészséget és sok sikert kívánok a munkájához! A Sándor palotában is felszállt a füst: Áder aláírja az Alaptörvény 4. módosítását. Nagyon sajnálom, hogy példaképe Schmitt Pál lett. A törvény kimondja, hogy meg kell tennie. Persze, mert a kedves vezető nem bízta a véletlenre. Az Alkotmány valóban nem játék. Embereken, pártokon, választásokon túlmutatónak kell lennie, mely valóban a köz érdekeit szolgálja, nem pedig a "felcsúti Maradona"-t és elvakult híveit. Hazánk sorsa nincs jó kezekben, rossz irányba haladunk. Erre figyelmeztet bennünket a világ is. Eljött a változás ideje. Innen is kérem a pápát: imádkozzon Hazánkért.

2013. március 10. - Boldog születésnapot Apa!
Igaz, csak holnap lesz Apa születésnapja, de a vasárnapi ebéd is rásegített arra, hogy ma együtt ünnepeljen a család. Illetve holnapra nem tudtuk volna összehozni rendesen... Az ember nem is gondolná, hogy Apának a vasalás nem munka, hanem kikapcsolódás. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a szórakozás még jobb legyen Számára: egy vasalóval ajándékoztuk meg. Nekem csak egy vasaló, de a Lányokkal közösen kielemezte, hogy milyen szuper. Egyszer lehet, hogy én is ilyet kérek szülinapomra? Egy nappal korábban is, de a napján is örömmel fogom mondani: Boldog születésnapot Apa!

2013. március 9. - A változás szövetsége
Megtöltöttük ma az Arénát! Az MSZP megtartotta Mesterházy Attila vezetésével évértékelőjét. De most nem ez volt fontos. Nem a múlt, hanem a múlt és jelen eseményei alapján a jövő. Azaz mit fogunk tenni közösen Hazánkért 2014-ben, miután megnyerjük a választásokat. Igen. 2010-ben azt hitték, hogy el fogunk tűnni a politikai palettáról. Ma pedig bebizonyítottuk, hogy az MSZP a demokratikus ellenzék legerősebb pártja. Éppen ezért feladatunk van: szövetségbe hívni mindenkit, aki a változásért tud és akar tenni! Vissza fogjuk adni az embereknek a reményt és a biztonságot. Ma megmutattuk, hogy megkezdtük a felkészülést. Legyen szó határainkon innen, határainkon túl. Hajrá MSZP!

2013. március 8. - Boldog nőnapot!
A korábbi éveknek megfelelően az MSZP Kecskeméti Szervezete nevében ma is egy-egy szál virággal ajándékoztuk meg a hölgyeket a város több pontján. Mi hárman voltunk a piacnál és pillanatok alatt elosztottuk a szegfűket. A hölgyek köszönettel átvették, és egy nagy mosollyal hálálták meg - illetve sokaktól puszit is kaptunk.
Ahogy Honoré de Balzac is mondta: "A nő átmeneti lény az ember és az angyal között." Hölgyeim! Boldog nőnapot!

2013. március 2. - Újabb...
Ma délelőtt a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának tornacsarnokában Anettem átvehette legfrissebb diplomáját, melyhez ezúton is szívből gratulálok! Közösen megcsináltuk, hiszen rengeteget segítettem Neki. Na jó, Ő is kellett hozzá, egyedül nem ment volna. A csarnok tele volt a végzősökkel és hozzátartozóikkal. Ebben a formában ez volt az utolsó ilyen diplomaosztó, hiszen Dr. Danyi József, a főiskola rektora idén távozik posztjáról. A rektor megköszönte minden (volt) kollégájának a közösen elért sikereket, eredményeket, melyekre nem csak a főiskola, de az egész város büszke lehet. Azonban nagyon sajnálja, hogy igen fájdalmas lépéseket is meg kellett hoznia, melyekért elnézést kért az érintettektől. Igen, rengeteg oktatót, munkatársukat el kellett küldeni a felsőoktatás átalakítása miatt. Nem hiába, nincsen Rózsa tövis nélkül...

2013. március 1. - Bálban
Ebben az esztendőben sem lehetett kihagyni a Szegfű Bált, mely mindig nőnap alkalmából kerül megrendezésre. Most azonban egy héttel is előbbre kellett hozni, de nem volt belőle sértődés - remélem. Az est háziasszonya Laskovics Diána volt, én pedig a házigazda szerepét öltöttem magamra. Mindkét díszvendégünk, Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő és Tabajdi Csaba, MSZP-s EP képviselő is remekül érezték magukat. Mint ahogy a többi vendég is, akiket Lajsz András "koktélgyáros és hangulatfelelős" szórakoztatott. Anettem és én is igen boldogok voltunk, mert beléphettünk a klubba: idén mi nyertük meg az egyik állandó fődíjat, a hintaszéket. Az ölünkben ülve már Lili is tesztelte és elégedett volt a nyereménnyel. Bízom abban, hogy jövőre is minimum olyan jó lesz a bál, mint amilyen idén volt.

 
 
 
Bookmark and Share
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz