Riczu Péter - Hírek - Riczu Péter - Közösen a közösségért!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Riczu Péter - Hírek

Hírek > 2016

Hírek, információk, vélemények, gondolatok

Az ember megy ide-oda, teszi a dolgát. Így vagyok ezzel én is. Végzem a munkám nap, mint nap. Élvezzük az életet a Párommal és
két gyerkőcünkkel: Lilivel és Márkkal. Utazunk, mozizunk, színházba járunk, együtt vagyunk a barátainkkal, stb. És természetesen ott van a közösség. Legyen szó a rászorulók megsegítéséről, a politikáról, vagy a közösség építéséről. Azokról ez eseményekről olvashatsz itt, melyeket fontosnak érzek megosztani Veled.
A képek részben saját készítésűek, részben az internetről vannak letöltve.


2016. február 26-28. - Köszönjük Gyerkőcök!
Hogy elengedtetek minket Szolnokra egész hétvégére! Csak miattatok mentünk: ne legyen szigor, nevelés, csak a pihenés és kényeztetés - hiszen a nagyszülők csak ezt teszik az unokákkal. Mi addig élveztük, hogy kettesben kószáltunk pl. a Tisza parton; vacsiztunk egy hangulatos kis étteremben; moziztunk; feltöltődtünk a hotel wellness részlegében; csavarogtunk; nem keltünk hajnalok hajnalán; úgy beszélgettünk, hogy nem szóltatok közbe, és még lehetne sorolni. Na jó, sokat gondoltunk Rátok, sokat beszéltünk Rólatok, de azért ne essünk túlzásokba! Nekünk vannak a legjobb Gyerkőceink, hogy örömmel nélkülöztek minket a hétvégén. Köszönjük Lili és Márk!

2016. február 25. - A kommunizmus áldozataira emlékeztünk
Semmilyen diktatúra, elnyomás nem rendítheti meg bennünk a hitet, a szabadság iránti vágyunkat és elkötelezettségünket! Mint a többi, a kommunista diktatúra is rengeteg áldozatot követelt a Hazától, a családoktól. Nekünk - az utókornak - pedig kötelességünk emlékezni és emlékeztetni: soha többet diktatúrát! Ma délután Kecskeméten rájuk emlékeztünk.

2016. február 23. - Erdősi néni, kopaszok, Fidesz, stb.
Az NVI-nél ma délelőtt lezajlott események, valamint a Fidesz - véleményem szerint pofátlan - közleménye után sok minden jutott az eszembe. De az első gondolat ami bevillant, az egy Yoda idézet volt: "A félelem a Sötét oldal kapuja. A félelem dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet pedig kínt és szenvedést." A regnáló hatalom valamiért nagyon nem akar népszavazást a vasárnapi boltbezárásról. Pedig velük van állítólag mindenki (aki nekik számít), állítólag demokraták, állítólag fontos számukra minden honfitársunk, állítólag nemzetben gondolkoznak. Akkor miért félnek egy egyszerű kérdéstől? És még egy kis Star Wars: a demokráciával nem jellemezhető Birodalom is összeomlott. Csak elszántság, kitartás és tiszta célok kellenek. No meg tettre kész emberek.

2016. február 19. - Kockásing
A mai napon a kockásing nem csak egy megunhatatlan ruhadarabot jelent. Az utóbbi napokban a kormányzat oktatáspolitikájával szemben megerősödött vélemények jelképévé vált. Miből gondolják egyesek, hogy kockásingben és borostásan nem lehet (jól) tanítani? Miért érzik úgy, hogy egy korábban meghozott hibás döntéshez görcsösen kell ragaszkodni? Miért csak erőből lehet átnyomni mindent? Miért nem lehet pl. az oktatásról (vagy az egészségügyről) nemzeti konzultálni? Örömmel vettük fel Lilivel és Márkóval a kockásinget, mert szolidárisak vagyunk a tanárokkal, a diákokkal. Miért? A gyermekeinkért...

2016. február 13. - Első ovis bálunk
Elérkezett ez a nap is: mi is beléptünk a szülői bálozók korszakába. A Ferenczy Ida Óvoda tagintézménye (korábban Hosszú Utcai Óvoda, Művészeti Óvoda, stb. néven futott) által szervezett eseményről a korábbi években csak dicsérő szavakat hallottam, ezért is volt nagy az izgalom. Úgy érzem, hogy csoportunknak - a Méhecskéknek - nagyon jó asztaltársasága lett, jókat beszélgettünk, (a nászékkal leegyeztettük a Gyerkőcök jövőjét), szórakoztunk, táncoltunk (nem tudok, de az elfogyasztott 5 cl pálinka után nem érdekelt a dolog). Anettem nyert a tombolán egy combfixet - bár mások szerint ez inkább valami nyaklánc volt, mindegy is. Alapvetően jó volt az este, leszámítva egy-két szervezési dolgot, amit jövőre reméljük korrigálnak. Ja, és igény szerint szívesen jelentkezek az est házigazdájának szerepére, mondván: megy az papír nélkül is!

2016. február 11. - Rotary és repülés
Hívtak, gyorsan igent mondtam a Rotary Club Kecskemét esti találkozójára, mely a Három Gúnárban a repülésről és a földi kiszolgálókról szólt. Az igen tartalmas és érdekes beszélgetést a Celebi HR igazgatója vezette. Mi a földi kiszolgálók feladata; mire kell figyelniük munkájuk során, hogy ne zuhanjon le a gép 2 perccel a felszállás után; HR feladatok a mindennapokban és a rendkívüli helyzetek során, stb. Érkezésem előtt 10 perccel még azt hittem, hogy csak az előadásra leszek hivatalos, aztán úgy alakult, hogy előtte egy kicsit megismerhettem a Rotary működését, a jövőre vonatkozó elképzeléseket - és gratuláltunk Lacinak, az új kispapának. Az elején kicsit feszengtem, de aztán rájöttem: teljesen felesleges, mert jó társaságban miért érezném rosszul magam? Ha meg mégis, akkor irány a reptér: https://youtu.be/cg26l6pJPRQ. Köszönöm, hogy ott lehettem!

2016. február 11. - A beszélő köntös nyomában
Kedden estére az Inner Wheel Kecskeméti Klub elnöke (egyben kedves barátom), Ambrusné Magó Aranka meghívott a Cifrapalotába egy fantasztikus kiállításra. Szégyen vagy sem, de most voltam először az impozáns épület falai között. A török hódoltság emlékeivel, Kecskemétre és környékére gyakorolt hatásaival ismerkedhettünk meg és mindannyian ámuldoztunk. Kriston Vízi József közben olyan tárlatvezetést tartott, hogy közben észre sem vettük: elrepült másfél óra. Nagyon örülök, hogy ott lehettem, hiszen az időutazás mellett még jókat beszélgethettünk is. "Kecskeméten már akkor is híres vásárok voltak. Ami a szemnek szép, a szájnak jó, azt mind halomra hordták ide a török, német és magyar kereskedők a félországból..." - Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös (1889). (Köszönet a fotóért Banczik Robinak és a Hírös.hu-nak)

2016. február 9. - Fejlődni, fejleszteni: kell!
Aki ismer az tudja rólam, hogy nem a jelenleg regnáló hatalommal szimpatizálok. Rengeteg olyan cselekedetük van, mely komoly csapás volt honfitársaink ezreinek (bérek, kirúgások, magánnyugdíjpénzek, egészségügy, oktatás, brókerbotrány, stb.). Ugyanakkor van olyan is, mely előbbre visz minket. Ma itt volt Kecskeméten a miniszterelnök és egy fejlesztési megállapodást kötöttek a várossal 25 milliárd forint értékben. Elvileg fejleszteni fogjuk a repülőteret, a tömegközlekedést, az úthálózatot, stb. Ne feledjük, hogy ezt nem Viktornak köszönhetjük, hanem az Európai Uniónak. Attól függetlenül remélem, hogy a pénzek ide is fognak érni és rövid időn belül megvalósulnak a beruházások. Abban szerintem mindannyian egyet tudunk érteni, hogy kormányoktól, pártoktól, önkormányzatoktól függetlenül fejlődni, fejleszteni: kell!

2016. február 9. - Oktatás
Az oktatás körül a napokban egyre több minden zajlik. Kiderül, hogy a többek között a költséghatékonyság miatt létrehozott KLIK nem tudja fizetni a beszállítókat. A tanárok kénytelenek egy halom adminisztrációs feladatot elvégezni, majd rohannak a boltba, hogy vegyenek krétát másnapra. Nem furcsa, hogy a Fidesz 6 éves regnálása alatt már a 2. oktatási államtitkár is bedobta a törölközőt? Pedig Viktorék aztán hű meg ha, rendbe rakták ezt is! Aztán itt van a kecskeméti Bányai Gimnázium esete. El akarják távolítani az intézményt sikeresen vezető szakembert, aztán jön a népharag, majd egy elegáns meghátrálás. Most már talán helyre áll a dolog. És végül reméljük, hogy a Kecskeméten épülő egyetemmel élni fog tudni a Hírös Város. Mert az oktatás a jövőnk egyik alappillére.

2016. február 8. - Telibe a ventilátort
Vannak olyanok, akik néha késztetést éreznek a ventilátorba kakilás iránt. Úgy gondolják, hogy ők a szuper csávók, mert akkor most mindent be fog teríteni a barna trutymó. És van, aki büszke a tettére! Olyan is előfordul, hogy piszkít, de még nem tudja, hogy miért teszi, nem lesz-e esetleg ő is beborított. És közöttük akad olyan, aki a művelet elvégzése közben nem veszi észre, hogy a többiek már védőruhában várják az eseményeket. Aztán gyorsan kitakarítanak, mert tudják: az élet nem áll meg...

2016. február 2. - Vezető vagy főnök?
Nagyon nem mindegy... Mert a főnök legtöbbször izomból diktál, kevésbé képes a kompromisszumra. Nem foglalkozik azzal, hogy a másiknak mi a jó, hogyan lehetne hatékonyan együtt dolgozni. És a vezető? A vezető utat mutat a munkatársaknak, velük együtt, közösen dolgozik. Kiáll az emberei mellett. Figyelembe veszi az egyedi igényeket. Tisztában van azzal, hogy egy kreatív kollégával, akinek a megfelelő keretek között szabadkezet is ad, jobban lehet dolgozni. Nem vagyunk egyformák, ahogy a felsőbb szinten lévő emberek sem. Lehetne tanulni egymástól, hiszen akkor előbbre jutunk. De van, aki nem akar ezzel a lehetőséggel élni. Nos, ő főnöknek sem biztos hogy jó, pláne vezetőnek.

2016. január 25. - G
"A politikusnak az a dolga, hogy politizáljon, az újságírónak pedig az, hogy újságot írjon." - mondta G. Ezt a gondolatmenetet (agymenést) lehetne folytatni: A g-nek az, hogy g legyen; a tolvajnak, hogy tolvaj legyen; a hazugnak, hogy hazug legyen; az új földbirtokosnak, hogy földbirtokos legyen; a károsítónak, hogy károsító legyen; a tanácsadónak, hogy tanácsadó legyen... És még hosszasan lehetne sorolni a vakkomodorok, a születésszabályozók és a g-k országában. Bocsi, ez nem az ő országuk, csak úgy kezelik. Meddig akarjuk emberek?

2016. január 22. - A Magyar Kultúra Napja
1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát.
https://www.youtube.com/watch?v=w1x0Ic4B__E

2016. január 12. - Értelmetlen halál
1943-ban ezen a napon a szovjet csapatok megindultak a magyarok ellen a Don kanyarban. Talán lehetett volna másként is: nem lépünk be a háborúba; ha már beléptünk, akkor nem a nácik oldalán; nem vállalunk be értelmetlen harcokat, stb. Sajnálatos módon így alakult. A magyar katonák végrehajtották a parancsot, mellyel a halálba meneteltek. Fiatalok, idősek, gyermekek, apák, magyarok vesztek oda. Emléküket örökre megőrizzük.

2016. január 3. - Útvonaltervezés 2016
Év elején sokan fogadalmakat tesznek: mostantól megcsinálok ezt vagy azt, kevesebbet fogok enni, de többet mozogni, stb. Én nem fogadalmat tettem, hanem megálltam az út elején és azt  mondtam: útvonaltervezés! A tavalyi esztendő telis tele volt élményekkel: jóval és kevésbé jóval egyaránt. Mindezek alapját képezik annak, amit idén el akarok érni, amin változtatni akarok. Minden bizonnyal olyan utakon fogok járni, melyeken már elindultam és most ismét rátérek. De lesznek olyanok is, melyek ismeretlenek számomra. Pont ez a szép benne: lesz mit felfedezni! Ugyanakkor az utamat szerencsére nem egyedül kell megtennem - mindig lesznek támogatóim, segítőim. Közülük a legfontosabbak a Családom, akik nélkül nem élet az élet, akikkel minden kerek egész. Nem marad más hátra: öveket becsatolni, indulás!

 
 
 
Bookmark and Share
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz