Riczu Péter - Hírek - Riczu Péter - Közösen a közösségért!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Riczu Péter - Hírek

Hírek > 2019

Hírek, információk, vélemények, gondolatok

Az ember megy ide-oda, teszi a dolgát. Így vagyok ezzel én is. Végzem a munkám nap, mint nap. Élvezzük az életet a Párommal és
két gyerkőcünkkel: Lilivel és Márkkal. Utazunk, mozizunk, színházba járunk, együtt vagyunk a barátainkkal, stb. És természetesen ott van a közösség. Legyen szó a rászorulók megsegítéséről, a politikáról, vagy a közösség építéséről. Azokról ez eseményekről olvashatsz itt, melyeket fontosnak érzek megosztani Veled.
A képek részben saját készítésűek, részben az internetről vannak letöltve.


2019. augusztus 31. - Mert a környezet igenis fontos
Védeni, óvni a természetet, odafigyelni rá, valóban nem nagy feladat. Csak egy kicsit kellene mindenkinek tenni érte, és akkor nem lenne egyre komolyabb, sürgetőbb a helyzet. Elég, ha nem autóval megyünk mindenhová, hiszen gyalogolhatunk, vagy mehetünk bringával, rollerrel. Persze az ehhez szükséges feltételeket meg kell teremteni, amiben mind az önkormányzat, mind az itt élők egy csapatban ténykednek. De ott van a rengeteg műanyag használata, a szelektív hulladékgyűjtés, és még hosszasan lehetnek sorolni. Van feladat? Igen! Meg kell oldani? Igen! Közösen fog menni? Igen! Mert mindenki érdeke, hogy gyermekeinknek olyan jövőt teremtsünk, ahol beszélhetünk még egészséges környezetről. Az I. Vacsiközi Öko-Feszten volt alkalmam sokakkal erről beszélni. Addig a gyerkőcök nagyokat játszottak. És természetesen stílszerűen rollerrel érkeztünk, mert a környezet igenis fontos...

2019. augusztus 22. - Péterek nagy találkozása
Este melyik menjen a színpadra?
https://bit.ly/33GKdM5

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 12.: Hírös kávé Siófokon
Egy hét a Balatonon... Amikor megtudtam, hogy kecskemétiek nyitottak kávézót Siófokon tudtam: ha ott leszek, ki kell próbálnom.
Voltam annyira önző, hogy ide csak egyedül jöttem: a család pancsizott a strandon én pedig kávéztam egy jót. Itthon a Nano Coffee remekül szerepelt, Siófokon a Café Maran szintén kiválóra vizsgázott! Kedves, odafigyelő felszolgálók, akik képben vannak a kávékkal. A hölgyre bíztam, hogy mit fogok kapni. Szerencsére nem nagyon lepődött meg, gondolom mások is rendeltek már így. Ahogy öregszem, szép lassan kialakulnak a törzshelyek. A Café Maran is ilyen lesz Siófokon.

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 11.: A nap és a híd
Egy hét a Balatonon... "Suhant" a katamarán Balatonfüredről Siófok irányába. Felhős volt az égbolt, de a felhők között átszűrődő napfény nagyon szép látványt nyújtott. És ekkor eszembe jutott, amit fiatal koromban láttam utoljára a Balatonon: az aranyhíd. Az mi? Kérdezték a kicsik. És elmondtam, hogy amikor jön a napnyugta, a nap sugarai a Balaton felszínén tündökölnek és egy aranyból készült híd látványa tárul elénk. Ha nem is olyan nagy hidat, de azért most is láttunk. A hajó hátuljánál készültek sorban a fotók, hogy segítsenek bennünket az emlékek megőrzésében.

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 10.: Na végre, Picikém is mosolyog!
Egy hét a Balatonon... Apát kértük meg, hogy készítsen kettőnkről fotót. Készített többet is, de azért megpróbáltunk utána egy selfiet is készíteni. Ekkor odalépett egy 50-es mosolygós hölgy és mondta: örömmel készít rólunk fotót. Tudja milyen nehéz megtalálni a megfelelő pillanatot, hátteret, stb. Közben mondta a magáét, jókat derültünk rajta. De neki köszönhetem ezt a képet, melyen Anettem önfeledten nevet. Így ismeretlenül is örökké hálás leszek neki ezért.

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 9.:  Ötvös Csöpi
Egy hét a Balatonon... Balatonfüreden a kikötőnél ott van Bujtor István színművész szobra. Szerintem senkiben nem merül fel a kérdés, hogy miért. Egy kiváló színművész, aki munkájával és hobbijával is rengeteget tett a Balaton népszerűsítéséért. Ki ne emlékezne Ötvös Csöpire és a drága jó Kardos doktorra? A Pogány Madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba. Négy film, melyek beleégtek az agyunkba és a szívünkbe is. "
Az az érzésem doktor, hogy benned egy agyrágó bogár éhen halna." Többször láttam már mindegyiket, de bármikor újra tudom nézni őket. Remélem majd, ha egy picit nagyobbak lesznek a gyerkőcök, akkor ők is olyan jókat fognak derülni rajtuk. Én éltem abban a korban, ők nem. Így lehet, kicsit nehezebb lesz megérteni bizonyos jelenteket. De nem adjuk fel!

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 8.: Márkó és a kalózok
Egy hét a Balatonon... Egyik délután mentünk Balatonfüredre hajóval, azonban az indulásig volt még egy kis idő. A Lányok leültek kávézni, beszélgetni. Mondtam Lilinek, hogy jöjjön velem és Márkóval, mert a buli ott van, ahol mi! Nem akart jönni, nem is találkozott Jack Sparrow kapitány magyar rokonaival. Márkó élvezte, hogy a két "kalóz" még a pihenő idejükben is szórakoztatta a nagyérdeműt a büfé oldalánál. Nyomták a műsort, látszódott rajtuk, hogy (valahol) szeretik a munkájukat. Majd Márkó megkapta a kalapot a fejére, az igazi színpompás papagájt pedig a kezére. Óriási lelkesedéssel mesélte később a családnak az élményeit. Kicsit irigykedtem, mert én is szerettem volna pózolni velük, de menniük kellett. Bár ha vettem volna két sört nekik, biztosan belefért volna az idejükbe. Na majd legközelebb, de viszem magammal a kincsesládát is.

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 7.: Muti mit eszel!
Egy hét a Balatonon... Természetesen a szálláson is készítettünk kaját, de azért a helyi felhozatalt is megtekintettük. Ilyen volt a Fehér Ló Steak House. Érkezéskor (este 7 óra magasságában) furcsa volt, hogy rajtunk kívül csak két asztalnál ültek. Rossz helyet választottunk? Ehetetlen a kaja? Idegesítőek a pincérek? Mindegy is, ha már itt vagyunk, akkor maradunk. Nem csalódtunk! A pincérek nagyon kedvesek voltak, folyamatosan jöttek, ott nyüzsögtek körülöttünk. Az étel bőséges és igen ízletes volt (a Lányok még elcsomagoltattak is belőle). És a vendégek is érkeztek, hiszen érkezésünk után fél órával megtelt a kerthelyiség, minden kockás abroszos asztalnál elégedett, mosolygós emberek ültek. Egy kis figyelemmel csodákra vagyunk képesek...

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 6.: Apátsági Rege Cukrászda
Egy hét a Balatonon... Miért gondoltam, hogy meg kell említenem a cukrászdát? Három dolog miatt: a helyszín és a látvány, az ízletes sütik és a korrekcióra képes személyzet. A helyszín és a kilátás meseszép, a sütik pedig nagyon finomak voltak. Lili és Márkó például olyan jót választott, hogy meg sem bírták enni, annyira telítődtek. Pedig ők nem szokták otthagyni az édességet... De a lényeg. Rendeltünk 3 limonádét is, melyeket elfelejtettek kihozni. Mindent elfogyasztottunk, de még mindig nem kaptuk meg. Majd miután megreklamáltuk, kijött a pincér és elmondtuk, mi a problémánk. két perc múlva hozta, elnézést kért a kollégái nevében is. Fizetéskor poénból megkérdeztük, hogy az egyik fain limonádés poharat megkapjuk-e ajándékba. Közölték nem, ami egy kicsit rosszul esett. De megértettem, miután megláttam a számlát: az egyik limonádéra a vendégeik voltunk. A jó vendéglátós tudja, hogy a vendég rossza szájízzel nem távozhat. Nos, ez itt is sikerült!

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 5.: Tihany és az Apátág
Egy hét a Balatonon... Tihany mindig is vonzotta a turistákat, melyet maximálisan megértek. Komppal mentünk át, majd egy pár perces autókázás és séta után elénk tárult a csodálatos balatoni látvány. Az Apátság környékét gyönyörűen rendbe rakták. Gyerekkoromban mi volt? Pár ember fotózott, a többi sétálgatott. És most? Fényképezőgépek alig-alig kattantak, annál több telefon (a selfie bot végén). Mindenki pózol, beáll. Most ilyen világot élünk. Mondják is: ami nincs a Facebookon, az meg sem történt. Szuper időnk volt, ragyogóan sütött a nap, illatoztak a levendulák és meseszép volt a látvány. Tihany és a Bencés Apátság tipikusan olyan hely, amit ha lehetséges, mindenkinek látnia kell.

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 4.: Kecskeméti kiállítás Tihanyban
Egy hét a Balatonon... Nem csak Polgármester Asszonyunk és családja, szerencsére mi is megnéztük a Kecskeméti Katona József Múzeum "Evezz a mélyre" c. kiállítását a Tihanyi Bencés Apátságban. A keresztény művészeti gyűjtemény teljesen magába szippantotta az embert, melyhez nagy mértékben hozzájárult maga a helyszín is. Naphimnusz, töviskoszorú, Jézus, angyalok. Az apátság bejárásának végén egy kis lelki pluszt adott a kiállítás. Ezúton is gratulálunk a Katona József Múzeumnak a fantasztikus kiállításhoz!

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 3.: Rendőrsztori
Egy hét a Balatonon... Tihanyban az Apátság környékén a parkolás elég nehézkes, hiszen mindenki ott akar megállni és megcsodálni a helyet. Egyesek olyan ügyesen parkoltak, hogy egy turistákkal teli busz nem tudta elhagyni a parkolót. De pillanatokon belül jött egy motor rendőr megoldani a helyzetet. Mindezt Márkóval végig néztük és átbeszéltük, hogy milyen feladatai lehetnek a rendőröknek. A lényeg azonban a fényjelzéssel ellátott motoron volt - ha jól láttam Márkó szemében. Talált süllyedt, mert nagyon boldog volt, amiért felülhetett a járgányra. Sajnos sokan félnek meglátva az egyenruhásokat, pedig csak a munkájukat végzik. Igen, vannak olyanok, akik visszaélnek a helyzetükkel, viszont nem csak náluk, máshol is előfordulnak ilyenek. Nekünk örömet szerzett, köszönjük!

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 2.: Traktorverseny
Egy hét a Balatonon... Nem az autópályán mentünk, hanem végig a dimbes-dombos utakon. Így Siófok felé menet megálltunk megnézni a Traktorversenyt Nagyszokolyon. A család hölgy tagjai nem hitték el, hogy oda fogunk menni, így igazán mókás volt pl. Anya is a fehér ruhájában. Szerencséjükre érkezésünk után nem sokkal elkezdett esni az eső, ezért rövidre kellett fogni a programot. Gyerekkoromban milyen volt a traktor? Nagy és piros. Most ugyanezek sokkal kisebbnek tűntek. Vagy azért, mert megnőttem, vagy a hatalmas John Deere gépek mellett eltörpültek. Mindegy is, mert remekül szórakoztunk, főleg Apa, Márkó és én. A gyerkőcök ültek trakin, megnéztük a gyorsulási versenyt, majd a zuhé miatt indultunk.

2019. augusztus 12. - Balatoni kalandok 1.: Fantasztikus hetünk volt!
Egy hét a Balatonon... A hat fős elit alakulat (Anyáék és mi) egy hétre bevette Siófokot és a Balatont. Szerencsére remek időnk volt, így sokat tudtunk pancsolni és csavarogni is. Reggelente kényelmesen elkészültünk, majd elindultunk hol a strandra, hol Tihanyba, hol Balatonfüredre. Esténként - ha még volt egy kis erőnk - a sétányon figyeltük a hömpölygő tömeget, a Plázson a fiatalos, lendületes életet. Fenyő Miklós koncertjét is hallgattuk jó magyar szokás szerint nem fizetve, csak a kerítésen kívülről. Apa-Papa volt a vízi bicikli kapitánya, aki mutatta az irányt a két kis vízibolhának, illetve nekem, aki hajtotta a masinát. Rengeteg felejthetetlen élmény, melyből párat most kiemelek majd...

2019. július 22. - A nándorfehérvári diadal hőseire emlékezünk
Rengeteg emlékezetes momentum van a magyar történelemben, ilyen a nándorfehérvári diadal is. 1456. július 22-én a magyar seregek Nándorfehérvárnál megállították a törököket, ezzel védve a Hazát, és egész Európát. Hunyadi János és katonái évtizedekre esélyt adtak így a kontinensnek. Tiszteletükre 1457-től értük szól a déli harangszó. II. Pius pápa ezt írta III. Frigyes császárnak: "
Magyarország a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védője."

2019. július 6. - Belevaló Kecskeméti Barack
Már éppen ideje volt, hogy a Hírös Várost ismét elkezdjék összekötni a barackkal! Erre kiváló ötlet a hétvégén megrendezésre kerülő
I. Kecskeméti Belevaló Barack fesztivál. Egyelőre csak a piacon, de remélem, hamarosan a főtérre fogják áthelyezni az eseményt. A fesztivál egyik célja, hogy megerősítsék a helyi és környékbeli termelőket: bárki bármit mond, szerintem jobban szeretjük az egyedi(bb), nem tömeg termékeket. Ez a hétvége most erről is szól a piacon, amihez Márkó is örömmel asszisztál. Hiszen Ő is egy igazán belevaló kecskeméti - barack.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz