Riczu Péter - Hírek - Riczu Péter - Közösen a közösségért!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Riczu Péter - Hírek

Hírek > 2019

Hírek, információk, vélemények, gondolatok

Az ember megy ide-oda, teszi a dolgát. Így vagyok ezzel én is. Végzem a munkám nap, mint nap. Élvezzük az életet a Párommal és
két gyerkőcünkkel: Lilivel és Márkkal. Utazunk, mozizunk, színházba járunk, együtt vagyunk a barátainkkal, stb. És természetesen ott van a közösség. Legyen szó a rászorulók megsegítéséről, a politikáról, vagy a közösség építéséről. Azokról ez eseményekről olvashatsz itt, melyeket fontosnak érzek megosztani Veled.
A képek részben saját készítésűek, részben az internetről vannak letöltve.


2019. október 24. - Mindig félúton
Ezt mondta ma Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az önkormányzat mai alakuló ülésén. Valóban így van, és ez az élet szinte minden területére igaz. Elkezdünk valamit, elindulunk egy úton, de közben rengeteg hatás ér minket, melyek következtében szinte soha nem fogunk elérni a célig az előre elképzelt úton. Átértékelünk dolgokat, kapcsolatokat, élethelyzeteket és ezeket is figyelembe véve tesszük, amit jónak látunk. Kalandos 5 év elé nézünk, hiszen nem látjuk a jövőt. Tudjuk, hogy mit akarunk, de most még valóban csak félúton járunk. Szívből gratulálok Polgármester Asszonynak, az alpolgármestereknek, tanácsnokoknak és a közgyűlés minden tagjának! Kívánom, hogy rengeteg munkával teljenek az előttük álló évek, tegyenek meg minden tőlük telhetőt Kecskemétért és az itt élő polgárokért!

2019. október 23. - Emlékezzünk hőseinkre!
1956-ban a magyarok megmutatták a világnak, hogy az elnyomás ellen, a szabadságunkért igenis küzdenünk kell. Mind a pesti, mind a vidéki srácok és lányok hősiesen kiálltak és megindultak az elnyomó rendszer ellen, szívükben a szabadság reményével. A rendszer sajnos eltiporta őket és még 40 évig rányomta bélyegét mindannyiunk életére. De a szabadság eszméje ott pislákolt az emberek szívében. Majd jött 1989, és a rendszer darabjaira hullott. Ráeszméltünk, hogy az elnyomó rendszer milyen sebeket okozott mind a Haza, mind az egyének, családok, közösségek életében. Az idő sajnos nem gyógyítja be a sebeket. Talán kisebbek lesznek tőle, de megmaradnak. Erről is szólt Schwajda György "Ballada a 301-es parcella bolondjáról" c. műve, melyet este a városi megemlékezés keretében tekintettünk meg a leendő Nemzeti Színházunkban. Nem volt egy egyszerű darab, de a történelmünk és az életünk sem az. Ezért is kötelességünk emlékezni és emlékeztetni.

2019. október 15. - A választások után
Vasárnap este véget ért egy őrült kampány. Azóta már kétszer is felkelt a Nap, az élet megy tovább, talán lesz egy kis nyugalom pár napig. Először is köszönetemet szeretném kifejezni mindazon kecskemétieknek, akik - politikai hovatartozástól függetlenül - elmentek szavazni. Köszönettel tartozunk az előző ciklus képviselőinek a munkájukért. És természetesen gratulálni szeretnék Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonynak az újraválasztásához, valamint a megválasztott összes képviselőnknek! Az új képviselőtestület összetétele sokban változott az előzőhöz képest, ami új helyzetet teremt mind a regnáló hatalom, mind az ellenzék számára. Hölgyeim és Uraim, tisztelt képviselők! Kezdődik a munka, sok feladat vár önökre, rátok! Hajrá Kecskemét!

2019. október 13. - Hosszútávú X-ek napja
Megtettük, amit
kellett: Anettem és én is szavaztunk - természetesen Lili és Márkó kíséretében. Szokják meg, hogy a demokrácia egyik fontos eleme a szavazás, melyet nem kellene senkinek sem elsunnyogni. Ma arról döntünk, hogy a lakóhelyünk milyen elképzelések irányába mozduljon el, kinek adunk felhatalmazást az érdekeink képviseletére. Mérlegelünk, hogy ki a jobb jelölt: a jelenleg regnáló hatalom embere, vagy valamelyik kihívója. Ha még nem tetted, akkor menj el szavazni! Hogy kire, azt neked kell eldönteni. Alkalmas, dolgozni akaró, jó képviselőkre van szükségünk, akik velünk, az itt élőkkel kötnek szövetséget, hogy közösen építsünk közösséget. A mai X-ed hosszútávra szól, dönts jól és szavazz! Hozzunk össze egy jó csapatot az elkövetkezendő öt évre! Hajrá Kecskemét!

2019. október 12. - Mini Magyarország
Kihasználtuk még az őszi napsugarakat, a kellemes jó időt és ellátogattunk Szarvasra. Anno tanult itt Anettem, de most nem az iskolát tekintettük meg, hanem a Mini Magyarországot az arborétumban. Még a belépés előtt "letámadtak" minket, hogy hajókázni is mehetünk ám: kaptunk az alkalmon és megnéztük a Holt-Kőröst is. Ezt követően célba vettük Mini Magyarországot. Nagyon tetszett a hely, öröm volt körbejárni. Mint BAZ megyei születésű, azért sajnáltam, hogy nem volt makett Hollókőről, Tokajról, a sárospataki Rákóczi várról, stb. De legalább szeretett városom, Kecskemét képviselve volt a Cifrapalotával. Lili és Márkó szinte egyszerre zendített rá: "Cifrapalota, zöld az ablaka..." Élőben az igazi, de ha kevesebb idő alatt akarjuk bejárni hazánk csodálatos építményeit, itt megteheti az ember. Mini Magyarország, maxi kaland!

2019. október 9. - Chicago
Fülledt erotika, pénz, gyilkosság, média és a mindent átjáró bűn. Mindezek úgy kapcsolódnak össze, hogy mégis szórakoztatják a nagyérdeműt. A Kecskeméti Katona József Színház társulata elvitt minket az 1920'as évek Chicagójába, ahol két nő, Roxie és Velma ugyanannak a védőügyvédnek keresik a kegyeit, hogy megmentse őket a kötéltől. Közben énekelnek és táncolnak az Onyx bárban, a börtönben és a tárgyalóteremben. Egy parádés és igen látványos showt kaptunk, mely magába szippantotta az embert, ahonnan szabadulni nem akart. És ott a komoly mondanivaló is a háttérben: egyesek szerint nem számít, hogy mit tettél, hiszen pénzzel, hatalommal és a médiával karöltve bármire képes lehetsz - de el is veszíthetsz mindent, ami számodra fontos volt. A bűntől - ha magába szippant - nem tudsz szabadulni. Az előadás alapján szerintem sokan nem is akartak volna... Minden elismerésünk a színészeknek és a táncosoknak is! Szuper produkcióval indult a színházzal közös idei társasjátékunk. (Fotó: Hírös.hu)

2019. október 6. - Az aradi vértanúkra emlékezünk
170 évvel ezelőtt kivégeztek tizenhárom magyar tábornokot Aradon és az első felelős magyar miniszterelnököt Pesten. Örökké emlékezünk rájuk és mindazon honfitársainkra, kik a magyar szabadságért harcoltak.
"
Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt." - Vécsey Károly gróf, honvéd tábornok

2019. október 4. - Cseke Péter és az idő
Megtisztelő számomra, hogy ismerem Cseke Pétert, Jászai Mari-díjas színművészt, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatóját. Ha találkozunk, mindig tudunk váltani pár szót a mindennapokról és természetesen a színházról. Már egy ideje a találkozásainkkor kérdés volt a színház nemzeti minősítése. Elmondta, hogy mind ő, mind a színház munkatársai, mind a város azon dolgozik, hogy megkapja a teátrum az áhított minősítést. És pár napja jött a bejelentés: 2020. január 1-től Nemzeti Színháza lesz Kecskemétnek! Kell ennél szebb születésnapi ajándék? Így most személyesen is szívből gratuláltam az elért eredményhez Péternek, aki tegnap ünnepelte születésnapját. És utaztunk az időben: előkerültek a régi nagy színészek, az örök kedvenc Macskák, a Passió, a hírös társulat, az előttük álló komoly feladatok és kihívások. Idő kell ahhoz, hogy a jó dolgok kiforrjanak.
Idő kell ahhoz, hogy a munka beérjen. Idő kell a jó és baráti beszélgetésekhez. Idő kell mindenhez.  Kedves Péter! Ezúton is nagyon sok boldog születésnapot szeretnék kívánni!

2019. október 3. - Kecskemét félúton
Ezzel a címmel tartott egy jól felépített és előadott prezentációt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony a Kölcsey Kör mai rendezvényén. Ismertette a 2014 óta elért eredményeket, és hogy milyen feladatok várnak a városvezetésre a következő ciklusban. Nem minden csodálatos, de nem is rossz minden. Észre kell venni a rengeteg elért eredményt az élet különböző területein. Ugyanakkor a felmerülő problémákat minél előbb orvosolni kell. Elhangzottak tények, számok, de inkább a szívre próbált hatni a polgármester asszony. És valóban. Várost vezetni, tenni az emberekért nem lehet csak és kizárólag számok alapján. A sok kis hírös városi közösségből (család, barátok, munkahelyi kapcsolatok, civil szervezetek, stb.) egy nagy, kecskeméti közösséget kell építeni. Hiszen mindenki azt akarja, hogy egy modern, XXI. századi, lüktető, élő városunk legyen, mely őrzi, óvja és ápolja a hagyományait, értékeit. (Fotó: Keol.hu)

2019. szeptember 30. - Greta, gyerekek, kampány: marketing
"Mi a véleményed Greta Thunbergről?" "Ugye milyen mocskosak, hogy gyerekekkel fotózkodnak a kampányban?" "Te miért szoktál a gyerekeiddel közös képeket posztolni? Nem érzed gusztustalannak?" És még lehetne sorolni azokat a kettős mércés kérdéseket ebben a témakörben, melyeket az elmúlt pár napban kaptam. Szerintem nem akkora bűn, hogy gyerekekkel fotózkodnak politikusok a kampány során. Hülye dolog, de mindenki tudja: gyerekkel és kutyával sok mindent el lehet adni. Egyszerű marketing. Hiszen azok közül sokan, akik felemelték Greta Thunberget, reklamálnak a kampány ilyen jellegű megnyilvánulásaival szemben. Annak ellenére, hogy Gretával ők is ugyanezt teszik. Vagy másokkal. A kislány nagyon fontos dolgokra hívja fel az emberiség figyelmét, bár ez nem az ő dolga lenne. De ez is marketing.

2019. szeptember 30. - Azok a fránya poloskák
Az utóbbi napokban megint előkerültek a poloskák. Büdös kis bogarak, sok mindent nem lehet velük tenni. Amikor meglátjuk, rögtön eltaposnánk, de sokszor eszünkbe jut: mi van akkor, ha nagyon drága elektronika van benne, és lehallgatnak vele? Na de ki tenne ilyet? Az ellenfelek? Vagy a sajátjaink? Egyik jobb, mint a másik! De miért mondana az ember olyan dolgokat, melyeket a későbbiek során fel lehet használni ellene? Ahogy a vicc is mondja: ez olyan, mint a házasság. De ha már kimondja az ember, amit gondol, azt nézze meg, hogy kinek teszi. És azt is, hogy hol: mert ha tudja, hogy az adott helyen nagy eséllyel lehallgatják, akkor ott logikus, hogy nem beszélek. Való igaz, most már egyre nehezebb megválasztani a jó helyet és társaságot. Hiszen oly sokan vannak körülöttünk azok a fránya poloskák.

2019. szeptember 19. - "Én, a civil..."
Ma este a Rotary Club Kecskemét meghívásának tehettem eleget, és egy igen érdekes előadást hallhattunk dr. Bartha Ágnestől, a Városi Civil Kerekasztal jelenlegi elnökétől. A civilség, a városi civil élet és szervezeteinek működését ismerhettük meg egy kicsit közelebbről. Szerencsére az elmúlt években betekintést nyerhettem Kecskemét civil életébe, így a mai előadás inkább egy összefoglaló bemutató volt számomra. Örömmel tölt el, hogy oly sok civil szervezet dolgozik a városban az élet különböző területein (szociális, kultúra, stb.) ezzel is segítve az itt élőket és természetesen a Hírös Várost.

2019. szeptember 18. - Isten veled, Bálint!
Az utóbbi időben sajnos egyre többször találkozok én is az elmúlással. Azt mondják, ez az öregség egyik hátulütője. És erre tegnap este érkezett az üzenet: "Meghalt Csatári Bálint prof". Még a 2000-es évek közepén ismertem meg munkámból adódóan, akkor ő volt az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézetének igazgatója. Már az első találkozás alkalmával lejött, hogy egy nagyszerű embert ismerhettem meg személyében. Aztán jó párszor összefutottunk az évek során. Mindig volt egy kedves szava, örömmel mesélt a munkájáról, Kecskemétről. És akikre a legbüszkébb volt: a családjáról. Amikor februárban felköszöntöttem névnapja alkalmából, válaszul Bálint nevű fia és szintén Bálint nevű unokája közös képét küldte. Kecskemét ismét szegényebb lett, a geológus most már az égből figyel le ránk. Köszönöm, hogy megismerhettelek! Isten veled, Bálint!

2019. szeptember 14. - Baráti kiruccanás
Nagyon kedves barátainkhoz siettünk Márkó fellépése után Budapestre. Mint oly sokszor, az autópálya ismét okozott némi fennakadást, de szerencsére időben, épségben megérkeztünk. A rossz csengő megnyomásának köszönhetően megismerkedtünk a szomszédokkal, aki ettől függetlenül beengedett bennünket. A frissítő házi limonádé és pogácsa után folytattam a pénteki gasztro kalandokat: még életemben nem ettem raclette-t, most éppen itt volt az ideje. Az ízletes falatok és a beszélgetés után kocsiba pattantunk mindannyian és felmentünk a Normafához. Megcsodáltuk a várost és egy kicsit kiszakadtunk a mindennapi városi nyüzsgésből. Nagyokat sétáltunk, játszottak a gyerkőcök: kicsik és nagyok egyaránt, hiszen mi, 30+-osok is élveztük a játékot. Na jó, a Lányok nem voltak olyan bátrak, mint Ricsi és én. De legközelebb talán őket is sikerül rávenni. A lényeg, hogy egy szuper baráti kiruccanás részesei lehettünk! Köszönünk mindent!

2019. szeptember 14. - Fellépés a Széchenyiváros Hetén
Márkó és a többi ovis társa is fellépett a Széchenyiváros Hete záró napján a Domb lábánál. Büszke vagyok arra, hogy olyan kis ügyesek voltak: lámpaláz és stressz nélkül lenyomták a műsorukat, mosolyogtak végig. Sajnos nem tudtunk sokáig maradni, mert mentünk tovább. De így is azt láttuk, hogy az itt élők örömmel jöttek erre a rendezvényre. Sokszor csak elrohanunk egymás mellett, max. egy köszönés fér bele. Ilyenkor azonban le lehet ülni beszélgetni nagyokat. A bátrabbak pedig főztek is sokak örömére. Kapcsolatot teremteni, közösséget építeni. Ez az egyik legfontosabb feladat egy-egy városrész vagy pedig maga a város életében, hiszen ezek a (mikro)közösségek tudnak újabb és újabb lendületet és erőt adni. Éppen úgy, mint életünk legfontosabb közössége, a család.

2019. szeptember 13. - Gasztro délután
A HI-Kecskemét sorozat keretében ma délután a Népi Iparművészeti Gyűjteményben egy kicsit a gasztronómia világába utaztunk. Rögtön két nagyágyú tartott köszöntőt és bemutatót: Garaczi János mesterszakács a Tanyacsárda képviseletében, valamint Bede Róbert mesterszakács, akit a tévé képernyőjéről ismerhetünk többen. Rajtuk kívül kecskeméti kézműves finomságok is elérhetőek voltak, pl. a Lepkesajt ízletes sajtjai. Sokáig nem tudtam maradni, de így is rengeteg élménnyel gazdagodtam. Aki ismer, tudja, hogy szeretem a hasamat - okés, látszik is. Éppen ezért jó volt szakemberekkel beszélgetni, találkozni. Ha jó alapanyagokat használunk, akkor igazán ínycsiklandó ételeket fogyaszthatunk. Azonban nagyon sokszor erre nincs lehetőség, mert a rossz értelemben vett nagyüzemi "csodák" nem erről szólnak. De egy-egy ilyen esemény kapcsán legalább megmutatkozik a remény...

2019. szeptember 12. - Poros Padlás, tiszta meló
És most egy kis reklám... Az ART TeleCom Lóverseny utcai, lakossági ügyfélszolgálatát már egy ideje fel akartuk számolni, mivel a lakossági igények egyre inkább elenyészőbbé váltak életünkben. Hogy ne tartsuk fenn - kvázi feleslegesen - ezt az ingatlanunkat, ki is akartuk adni: kapóra jött egy kedves ismerős, aki helyet keresett nyelviskolájának. Igen ám, de rövid idő állt a rendelkezésünkre kiköltözni. Rengeteg IT/TELCO eszköz, iratok, bútorok gyors eltüntetése nem olyan egyszerű. De ekkor Anettem mondta, hogy régi osztálytársa pont ezzel foglalkozik! Még aznap találkoztunk is és megállapodtunk mindenben! Kedves Ádám! Határidő előtt 4 nappal megcsináltátok azt, amire azt hittük, hogy lehetetlen! Kirámoltátok úgy az ingatlant, hogy teljesen üresen át tudtuk adni az új bérlőnknek.
Ezúton szeretnénk megköszönni gyors és precíz munkátokat, minden elismerésünk, a Poros Padlás csapatának!

2019. szeptember 12. - A piaci igényekhez igazodva
Az IT piac folyamatosan, napról napra változik, rohamosan fejlődik. Minden megy a felhőbe, az analóg és digitális rendszereket felváltja az IP. Ehhez azonban szükség van komoly infrastruktúrákra mind a vállalkozások, mind pedig az állami szféra esetében. Ebben tudunk mi segíteni! Otthon azonban inkább mobilozunk, kiszorítva ebből a szegmensből a régi hagyományos telefonokat. Ezt mi is felmértük, így a lakossági üzletágunkat megszüntetjük, a Lóverseny utcai ügyfélszolgálatunk ebben a formában nem üzemel tovább. Ügyfeleink számára természetesen a továbbiakban is elérhetőek vagyunk, segítjük őket a kapcsolatteremtésben. Köszönjük minden kedves vendégünknek, aki az elmúlt években betért hozzánk az ügyfélszolgálatunkra és színesebbé tette napjainkat!

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz