Riczu Péter - Hírek - Riczu Péter - Közösen a közösségért!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Riczu Péter - Hírek

Hírek > 2013

Hírek, információk, vélemények, gondolatok

Az ember megy ide-oda, teszi a dolgát. Így vagyok ezzel én is. Végzem a munkám nap, mint nap. Élvezzük az életet a Párommal és Lilivel: utazunk, mozizunk, színházba járunk, együtt vagyunk a barátainkkal, stb. És természetesen ott van a közösség. Legyen szó a rászorulók megsegítéséről, a politikáról, vagy a közösség építéséről. Azokról ez eseményekről olvashatsz itt, melyeket fontosnak érzek megosztani Veled.
A képek részben saját készítésűek, részben az internetről vannak letöltve.


2013. február 28. - Nagy Attilára emlékeztünk
A pácini születésű Nagy Attila színész-politikus idén lenne 80 éves. Ennek apropójából emlékülést tartottunk Kecskeméten. A rendezvényen jelen volt özvegye, fia és az MSZP olyan képviselői akik ismerték, együtt dolgoztak vele: Tabajdi Csaba, Lendvai Ildikó, stb. Mi, megyei és kecskeméti szocialisták mindig is büszkék voltunk Attilára és munkásságára, legyen szó a politikában vagy akár a kultúra világában tett útjairól. Ezért is szervezünk minden évben szavalóversenyt a tiszteletére. Koromnál fogva én nem, de mivel pácini születésű, így Mamika, Papácska és természetesen Apa is ismerte. A mai emlékülés alkalmával a jelenlévők egy átfogó képet kaphattak Attiláról és munkásságáról. Én pedig megismerhettem az új pácini polgármestert is...

2013. február 25. - A kecskeméti kultúráról
A "Beszélgessünk mi is..." sorozat keretében Komáromi Attila vendége Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere volt. A beszélgetés leginkább a kultúráról szólt, az oktatásról kevésbé. Én úgy éreztem, hogy a kormányzati döntések és a kialakult oktatásbeli óriási káosz miatt ezt szívesen mellőzte is az alpolgármester. A kultúra közelebb állt hozzá - hiába tanárember. Kecskemét ebből a szempontból viszont nagyon szerencsés: pezsgő kulturális életünk van, rengeteg értékkel. Legyen szó színházról, szobrászatról, festészetről, irodalomról vagy zenéről. Jó volt hallani ezeket. Mi kecskemétiek büszkék lehetünk/vagyunk a kultúránkra! És egy ponton majdnem elnevettem magam: a sajtó munkatársai indulóban voltak, maradásukat úgy oldotta meg az alpolgármester, hogy "nyalt" nekik egy sort. Ez ebben a formában kimaradhatott volna.

2013. február 22-24. - Dobry den!
Egyik karácsonyi ajándékom Anettől, akarom mondani a Jézuskától, egy három napos prágai út volt, melyet most realizáltunk. Anett, Lili és én vonatra ültünk, röpke 9 óra alatt kint is voltunk. Nem számoltunk (?) a közel másfél órás késéssel. Prágában végig esett a hó, de így is rengeteg mindent láttunk: jártunk a Vencel téren, a Károly hídon, a Várban, megcsodáltuk az Orlojt és még lehetne sorolni. Mivel a sört nem szeretem, így nem ittam (bár egyszer óriási volt a kísértés), maradtam a forralt bornál. Prágán látszik, hogy sokkal közelebb van a nyugathoz, mint mi - hiába van rengeteg hasonlóság. Prága olyan város, amit jó időben is érdemes megnézni: hogy még többet lássunk belőle. Egyszer még vissza kell mennünk! És le a kalappal Lili előtt: hang nélkül bírta a több km-es sétát - a hátamon a hordozóban.

2013. február 17. - Tiszakécskén is Elég volt!
Reggel a tiszakécskei barátainknak segítettünk a piaci megjelenésben. Az emberek örömmel fogadták az MSZP Elég volt! című újságát, melynek kapcsán rengeteget beszélgettünk is. Elmondták, hogy egyre nehezebben tudnak megélni, hiába van a 10%-os rezsicsökkentés, egykulcsos adó vagy a közmunka program. Ezek hosszú távon nem oldanak meg semmit, csak elodázzák a problémát. Persze nem mindenki érez így, vannak, akik jól jártak ezekkel. De a többség sajnos nem ide tartozik. Ezért is mondtuk el a piacon az embereknek, hogy mi nyílt kártyákkal játszunk, és célunk, hogy rendbe tegyük Magyarországot. Érezze mindenki a reményt és a biztonságot!

2013. február 16. - Még mindig segítünk
Mint ahogy január óta minden szombaton, ma is segítettünk a rászoruló, nehéz körülmények között élő embertársainkon. Most ismét a széchenyivárosi kispiac mellett vendégeltük meg az összegyűlt tömeget egy-egy tányér meleg étellel. 11.30-ra van mindig meghirdetve az ételosztás, de sokszor már előtte ott vannak 15-20 perccel, hogy biztosan jusson nekik. Sajnos nem áll módunkban több száz adag ételt ilyenkor kiosztani, csak kb. 80-100-at. De ha már ezzel is tudunk segíteni, akkor ismét tettünk valami jót. Legközelebb szombaton, a Műkertvárosban várjuk sok szeretettel rászoruló társainkat.

2013. február 14. - Mi lesz az iskolarendszerrel?
Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa tartott fórumot Kecskeméten. Elmondta, hogy a folyamatos pénzkivonás teljesen megbénítja az oktatást. A tankötelezettség 16 éves korig való leszállításáról azt mondta, hogy a főleg szegény körülmények közül kikerülő, szülői motiváció nélküli gyermekeket érinti ez a legsúlyosabban, hiszen szakma és tudás nélkül kerülnek ki az iskolapadból a munkanélküliség világába. A felsőoktatásban folyó kaotikus átalakításokról a véleménye az, hogy az a jelentős réteg, mely kiszorul a főiskolák, egyetemek világából, a későbbiekben vagy külföldön keres magának lehetőséget, vagy nem lesz elég képzett a munkaerőpiacon, így a költségvetés is érezni fogja hiányukat. Kunhalmi a kecskeméti fórumot Kiskőrösön folytatta.

2013. február 9. - Kiskőrösön
Ma reggel kiskőrösi barátainknak segítettünk: kitelepültünk a piacon, ahol az "Elég volt!" c. újság legfrissebb számát osztottuk. Az emberek túlnyomó többsége örömmel fogadta el tőlünk a kedves vezető, a kormány és a Fidesz hazugságait leleplező, a valóságot bemutató lapot. Természetesen nem lehet mindenkit ész érvekkel meggyőzni, mert nekik csak Viktor létezik. Ők a fanatikusok, az elvakultak. Én viszont baloldali vagyok és demokrata. Olyan ember, aki tenni akar a közösségért. Éppen úgy, ahogy az MSZP is. Legyen szó akár az egészségügyről, a nyugdíjasokról vagy akár a tanárokról/tanulókról. Ezért adtunk meghívót is a február 14-i kiskőrösi fórumra, melynek előadója Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa lesz.

2013. február 7-8. - Kecskeméten az Éhségmenet
Tegnap délután ért be Kecskemétre a Viharsarok Éhségmenet. Négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok) kitartó hősei találkoztak nálunk. A kecskeméti MSZP is természetesen a segítségükre volt: biztosítottunk nekik szállást, meleg ételt és forró teát. Csütörtök délután a Kossuth téren tartottunk egy közös demonstrációt, ahol a szónokok kifejtették: nem segélyt, nem alamizsnát kérnek, hanem kiszámítható jövőt, munkát, kenyeret. Nincs egymillió új munkahely, ahogy a kedves vezető ígérte 2010-ben. Helyette van négymillió mélyszegény, rengeteg segítségre szoruló ember és igen komoly társadalmi feszültségek. Péntek reggel tovább mentek Budapest irányába, hogy 11-én a Parlament előtt is elmondják véleményüket Viktorkának. Képek: http://bit.ly/11vgcg5

2013. február 3. - Fogaskerekek
Hogy a gépezet rendesen működjön, a fogaskerekeknek forogniuk kell. Így van ez pl. a Mercedes CLA-nál is, melyet Kecskeméten fognak gyártani. A kedves vezető szerint nem csak ez az autó sugározza az erőt és a szépséget, hanem Magyarország is. Valamiről lemaradtam? A szépséget értem: Hazánk gyönyörű. De az erő valahogy nem stimmel. Erőből csinálni dolgokat? Az más, az megy a kedves vezetőnek. Csak nehogy (kréta)por kerüljön a gépezetbe a pedagógusok által - ha már nekik kell azt megvenni. De a hallgatók, az egészségügyi dolgozók, a nyugdíjasok, a rendvédelmisek, az egykulcsos szja-val rosszul járók, a 4 millió szegény is porszemek lehetnek. Egyszer csak a fogaskerekek nem forognak tovább, a gépezet megáll. És akkor esély lesz az újrakezdésre. Mert a cél a jól működő Magyarország.

2013. február 2. - Két keréken
Délben ismét ebédet és ruhát osztottunk - most a Műkertvárosban (http://bit.ly/XCnd8r). Miután segítettünk honfitársainkon, igyekeztünk tovább, a BMX versenyre. A kecskeméti szocialisták támogatásával egy nagyszerű napot hoztak össze a BMX-esek. Mi csak nézők voltunk ugyan, de így is volt adrenalin: nem semmi, hogy mikre képesek ezek a fiatalok! Nyaktörő mutatványokkal kápráztatták el a nézőket, a szurkolókat. Most már tudom, hogyan kell ugratni a bringával úgy, hogy közben a kormány két teljes kört ír le. Tudom, de nem merem megtenni. Minden elismerésem a közel száz fős csapatnak a teljesítményükért és bátorságukért! Az esti bulin - amit nem vártam meg, mert a barátainkkal voltunk - remélem két kerék helyett két lábon szórakoztak...

2013. január 31. - Genetikai utazás
A Hírös Városért Egyesület által indított Civil Tükör beszélgetéssorozat első vendége Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus volt délután az Ifjúsági Otthonban, ahol "A genetika forradalma" címmel tartott egy rendkívül izgalmas és szórakoztató előadást. Milyen tulajdonságainkat hordozzuk a génjeinkben? Mit öröklünk a szülőktől, nagyszülőktől? Determinálódik a fogantatás pillanatában a személyiségünk? Valóban hordozunk akár patkány, akár szamár géneket? Teljesen magával ragadta a közönséget a témák, a kérdések és válaszok. Aki nem tudott eljönni, ezen a linken megnézheti az előadást: http://youtu.be/kOX0yXj2LSE

2013. január 26. - Boldog születésnapot Anya!
Hogy jól sikerüljön a meglepetés és az ünneplés, sajna (?) meg kellett Anyát tréfálnunk... Anettnek államvizsga (ez igaz) van, nekem vidékre kell mennem, közben csomagot várunk, így otthon kell maradnia Lilivel. Nagy nehezen rávettük, hogy ne menjen haza (hozzájuk) még véletlenül sem. Közben Apa, Zsófi és én előkészítettünk mindent: ajándékok, ebéd, stb. Anett is, mi is végeztünk, irány haza: felvettük Anyát Lilivel, mentünk a szupertitkos szülinapi köszöntésre. Remekül sikerült, nagy volt a meglepődés és az öröm is! Még sokszor szeretném mondnani: "Boldog születésnapot Anya!"

2013. január 19. - A 3. ebéd
Az MSZP Kecskeméti Szervezete ma osztotta ki a 3. téli ebédjét idén. Kezdtünk a Széchenyivárosban, múlt héten a Műkertvárosban jártunk, ma pedig a Rávágy téren. A 100 adag étel fél óra alatt elfogyott, mely mellett a ruhákat is szép számmal vitték a rászorulók. A tavalyi esztendőhöz képest többen jönnek az ételosztásainkra - bár ezzel nem vagyunk egyedül, már mások is jeleztek ilyen problémákat. Az ember szíve összeszorul, amikor családok jönnek a pici gyermekekkel, hogy legalább ők egyenek egy tányér főtt ételt. Ahogy tudunk, segítünk. Ez a dolgunk, a kötelességünk. Jövő héten ismét a Széchenyivárosban leszünk. Képek: http://bit.ly/10IjxYT

2013. január 17. - Ebéd és fórum a Wojtyla Házban
Mi a közös az alábbi négy személyben? Komáromy András, Gáspár Zsolt, Hürkecz Zoltán és végül én. A baloldaliság és a rászorulók támogatása. Ezért vendégeltük meg a Wojtyla Ház családtagjait. Az ebédet egy hagyományosnak mondható fórum előzte meg. Kíváncsiak voltunk, mi foglalkoztatja az elesetteket a "felemelkedés évében" - ahogy a kedves vezető nevezte 2013-at. Elmondták, hogy nekik nem segély, hanem munka kell. De sajnos nem becsülik meg őket, a munkájuk után nem kapják meg a megérdemelt bérüket (időben), a Fideszes önkormányzati képviselőjük nem támogatja őket (míg korábban az MSZP-s mindent megtett, hogy legalább egy kicsit jobb legyen az életük). És sorolták tovább. Ha minden jól megy, akkor lesz olyan, akinek munkát is tudunk szerezni.

2013. január 16. - Két lábbal a földön
Az egész tegnap este kezdődött... Egy találkozón voltam, amikor hívott Anettem, hogy bejelentse a nagy hírt: Lili segítség nélkül elkezdett sétálni! Mire hazaértem, már természetesen aludt a Gyerkőc. De úgy voltam vele, hogy majd ma megmutatja a tudományát. Megtette? Hosszas könyörgés után és akkor is csak úgy, hogy grimaszolt hozzá. Sebaj. Öröm volt nézni a most még bizonytalan lépéseit. "Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.".

2013. január 9. - Javaslatok a békemenetnek
Kíváncsi vagyok, hogy idén ki(k)nek fog nekimenni a "békemenet", hogy megvédje a kedves vezetőt és a többi szabadságharcost. Lehetett volna kezdeni Áder Jánossal, mert keresztbe tett a regisztrációnak (miután Mesterházy Attila elsőként ment hozzá, hogy felhívja rá a figyelmét). Aztán jöhetnek az éhségmenet résztvevői, mert ők nem a szent célért (Viktort a hatalomban tartani örökre) menetelnek, csak azért, hogy legyen mit enniük, tudjanak dolgozni. Célszerű lenne, ha a békemenet - Bayer Zsolt örömére - a különböző nemzetiségű honfitársaink ellen vonulna. Ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Nekimenni mindenkinek, aki nem az ő oldalukon van. Szerintem ez a diktatúrákat és a pártállami idők elejét idézi. Ezzel szemben az MSZP a valódi együttműködésre, szövetségre törekszik - a változásért.

2013. január 3. - Elkezdtük az ételosztást
Az MSZP Kecskeméti Szervezete ma elkezdte az immáron hagyományosnak is nevezhető téli ételosztását. Egy-egy nagy tányér babgulyással vártuk a széchenyivárosi piacnál mindazon honfitársainkat, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy rendszeresen (meleg) ételhez jussanak. A több mint 100 adag étel kevesebb, mint fél óra alatt elfogyott. Következő alkalommal a Műkertvárosban, majd a Rávágy téren várunk mindenkit. Eme három helyszínen osztunk rotációban minden szombaton januárban és februárban. Ma segítségünkre volt Szanyi Tibor országgyűlési képviselő is, aki közben megtudhatta, hogy mi foglalkoztatja az embereket. Az ételosztás mellett zajlott az aláírásgyűjtés: szövetségre akarunk lépni honfitársainkkal a változásért, a reményért és biztonságért. Képek az eseményről: http://bit.ly/UNSXbu

 
 
 
Bookmark and Share
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz