Riczu Péter - Hírek - Riczu Péter - Közösen a közösségért!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Riczu Péter - Hírek

Hírek > 2016

Hírek, információk, vélemények, gondolatok

Az ember megy ide-oda, teszi a dolgát. Így vagyok ezzel én is. Végzem a munkám nap, mint nap. Élvezzük az életet a Párommal és
két gyerkőcünkkel: Lilivel és Márkkal. Utazunk, mozizunk, színházba járunk, együtt vagyunk a barátainkkal, stb. És természetesen ott van a közösség. Legyen szó a rászorulók megsegítéséről, a politikáról, vagy a közösség építéséről. Azokról ez eseményekről olvashatsz itt, melyeket fontosnak érzek megosztani Veled.
A képek részben saját készítésűek, részben az internetről vannak letöltve.


2016. április 29. - Ballag már a vén diák
Szinte még csak most pottyant le a tojáshéj a hátsójáról és máris elballagott Dani, az unokaöcsém. Délután egy nagyon színvonalas gimnáziumi ballagásnak lehettünk tanúi Miskolcon a Földesben. Zene, vers, humor-bonbonok és elgondolkodtató útravaló hangzott el az iskola udvarán. A "versenyistálló" tényleg igaz lehet a sulira, hiszen a most végzett közel 170 diáknak több mint a fele nyert valamilyen versenyen előkelő helyezést. Arany János szavaival kívánok Neki és minden diáknak sok sikert az elkövetkezendőkre: "Előtted a küzdés, előtted a pálya, az erőtlen csügged, az erős megállja. És tudod: az erő micsoda? Akarat, mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat."

2016. április 25. - Boldog névnapot Márkó!
Tudom szégyen, de bizony elfelejtettem, hogy ma van a Pici Fiam névnapja... Délelőtt elvittem a bölcsibe, hogy megismerkedjen a játszócsoporttal, a környezettel, a leendő haverokkal. Aztán kora délután lebeszéltem egy találkozót munka utánra, de csak kb. 2 órával később villant be: Hupsz, ma van Márkó névnapja! Persze amikor találkoztunk, jól megpuszikáltam és fel is köszöntöttem. Nagyon nem hozta lázba a dolog. Az ajándékok annál inkább: ugráló ló, labda, stb. Ha vigyázunk rájuk, szülinapjára megint megkaphatja! Na jó, nem, mert Anettem nem díjazza ezen ötleteimet... Egy a lényeg: Boldog névnapot Pici Fiam!

2016. április 18. - Aomori park Kecskeméten
22 év testvérvárosi kapcsolat, rengeteg közös kulturális, oktatási, gazdasági kapcsolat és program erősíti Kecskemét, és a japán Aomori közti szoros kapcsolatot. Ennek egyik újabb ékes példája, hogy a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti területet a mai naptól Aomori Parknak hívják. Itt lett korábban elültetve 35 cseresznyefa is a japán nép iránti tiszteletünk jeléül. Kecskemét városa, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör, a Kecskeméti Szent László Lions Klub és Japán nagykövetsége közös támogatásának eredménye a mai avatás. Vannak ügyek, melyek felülemelkednek a mindennapjainkon. Az eredmény és a siker pedig közös.

2016. április 17. - I. Kecskeméti Csokifesztivál és Ribizli bohóc
Délután ellátogattunk az I. Kecskeméti Csokifesztiválra. Vegyes érzelmekkel jöttünk el a rendezvényről. Miért is? Rengeteg ízletes és különleges csokoládéval (vettünk pl. paradicsomos-bazsalikomos étcsokoládét) kápráztatták el a jelenlévőket, ugyanakkor a rengeteg érdeklődő megmutatta, hogy jövőre már legalább a Sportcsarnokba kell vinni a fesztivált. Találkoztunk Ribizli bohóccal is, akivel nem volt semmi gond, amíg énekelt. A probléma a közös fotó megörökítésénél ért el bennünket: Márkó kicsit megijedt tőle. De Lili és én jót vigyorogtunk az eseten. Jól éreztük magunkat, a megvásárolt kézműves csokiknak pedig még este nekiestek az Apróságok. Majd jövőre megint kapnak. Vagy lehet, hogy előbb is?

2016. április 16. - Mennyiség helyett most már minőséget!
Ezt a célt tűzte ki maga elé a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, és így a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia is. Ma este az Akadémia fogadásán vettünk részt, és nagyon büszkék voltunk arra, hogy Kecskemétnek ilyen profi csapata van! Elhangzott, hogy megteremtették a tömegbázisát a sportnak, most pedig elindulhat az elitképzés. A beszédek után Csík János és barátai zenéltek nekünk, majd a vacsora előtt mi is tiszteletbeli "akadémikusok" lehettünk, mert letettük mindannyian az akadémia esküjét. Tisztelet, szorgalom, sportszerűség, hit, becsület, odaadás: ezt adják a növendékek. A város és a szponzorok pedig a támogatást, hogy még sikeresebb legyen ez a sportág. Viseljék büszkén a város címerét a mezen, mi pedig szurkolunk nekik! Hajrá Kecskemét! (fotó: Keol.hu)

2016. április 11. - Vasárnapi boltzár: meghátrált a kormány?
Úgy tűnik, hogy feladta a kormány az üzletek vasárnapi zárva tartását. Hogy mi lehet ennek az oka? Ők csak mérlegeltek, adtak a dolognak 1 év türelmi időt; mindig is a néppel együtt, a népért kormányoznak; meghallgatják az emberek véleményét; csak a mi javunkat akarják. Vagy csak sokba kerülne egy népszavazás: pénzügyileg (bár hasít a magyar gazdaság), de inkább politikailag... Nekem úgy tűnik, hogy meghátrálásuk valódi oka az esetleges politikai kudarc lenne, hiszen saját szavazóik jó része is ellenzi a vasárnapi boltzárat. Az üzletek vasárnapi nyitva tartása pedig nem azt jelenti, hogy mindenkinek akkor menni vásárolni, "elszakadni" a családjától, ez csak egy lehetőség. Ahogy az üzlet tulajdonosainak is: nem kötelező nyitva tartani, de ha igen, akkor fizessék meg rendesen az alkalmazottaikat.

2016. április 5. - Offshore és ügyeskedés nélküli közéletet!
A hétvégén robbant a bomba, miszerint egy panamai ügyvédi irodából kikerült több millió dokumentum offshore cégek adataival. Az ügy pikantériája, hogy a volt kecskeméti Fideszes országgyűlési képviselő, Horváth Zsolt is nyakig benne van (pl. vagyonbevallásában sem jelezte, pedig kellett volna). Király Józseffel a Kossuth téren tartott mai sajtótájékoztatónkon arra szólítottuk fel a városi és megyei Fideszes, valamint a többi párt képviselőjét, hogy nyilatkozzanak az esetleges offshore cégben lévő tulajdonrészükről. Az ilyen adóparadicsomok helyett inkább mindenki itthon adózzon, mert az adóforintokból fog több jutni a bérekre, oktatásra, egészségügyre, stb. És teljesen mindegy, hogy melyik párt soraiban vannak ilyen offshore lovagok: számukra nincs hely a közéletben!  Legyen tiszta, offshore és ügyeskedés nélküli a közélet!

2016. április 3. - Támogasd Te is a lopásgátlást!
Videó: https://youtu.be/xmLBEW-tNKY. Ma délelőtt a kecskeméti piacon a helyi MSZP színeiben mi is gyűjtöttük a lopásgátló népszavazáshoz az aláírásokat. Úgy beszéltük, hogy 8-10 óra között gyűjtünk, de még fél 11-kor is csak jöttek és jöttek az emberek. De miről is szól ez a népszavazás? Arról szól, hogy a Fidesz ne lophasson többet! Ne lophassák el a magyar földet! Ne az legyen, hogy ők az urak, a mi gyerekeink pedig a cselédeik! Valamint ne vihessenek haza havonta 2 millió forintnál többet! Nekünk nem milliomos urak kellenek, hanem tisztességesen megfizetett közszolgák! A népszavazás az egyik legerősebb demokratikus eszköz Hazánk polgárai kezében. És ezzel nem csak a Fidesz élhet, hanem bárki! Legyen szó a lopásgátlásról vagy akár az üzletek vasárnapi zárva tartásáról...

2016. április 1. - Kíp szmájling Leo!
Egy nagy adag lazasággal átszőtt művészet. Véleményem szerint ez volt leginkább a jellemzője Leskowsky Albert és barátai kiállításának, melyet ma délután nyitottak meg a Civil Klubban. Kis apróságok, melyekkel a mindennapok során is találkozhatunk - betű, szó, vers, metszet, képkeret-dob, bringa, kerékpárkormány maszkkal, számológép, stb. - melyekhez csak egy kis fantázia kellett és lett belőle igazi alkotás. És természetesen nem maradhatott el a zene sem... Soha nem hallottam még korábban ír zenét citerán előadva, de most ehhez is szerencsém volt. Egy olyan világ kis része nyílt meg előttünk, amelyben felnőtt és gyermek is örömét leli. Méltán büszkék lehetünk a Hírös Város művészeire, alkotóira, így Leskowsky Albertre (is), akik rengeteg csodával kápráztatnak el bennünket nap mint nap. Szerintem bátran kijelenthetjük: Kecskemét igazi művész, művészet nagyhatalom!

2016. március 31. - Napi jegyzet
Napi összefoglalót nem igazán szoktam írni, de most miért ne? Eseménydús napon vagyok túl. Munka, közélet és természetesen a legfontosabb: a család. Van úgy, hogy egy találkozás kellemes meglepetéssel kezdődik. Jó társaság és beszélgetés, aztán uccu neki! Alapállapot, hogy "The show must go on" (https://youtu.be/t99KH0TR-J4). De vannak olyan esetek, amikor megkérdezzük: nem felesleges a műsor? Na mindegy, folytatjuk... Hallgatjuk a híreket, hogy bizony a közpénz, az közpénz, hiába alapítványba teszik. Elszomorodunk, hogy elveszítünk híres magyar írót és színművésznőt is. És egy nyüzsisebb nap után pláne jól esik, hogy este hulla fáradtan, de nézzük, ahogy a két Gyerkőc rázza a rongyot, táncolnak ezerrel és nagyokat kacarásznak közben. Azért az esti csendnek is nagyon örültünk ...

2016. március 25. - Kellemes húsvéti ünnepeket!
"Locsoláskor arról szól a fáma, hogy minden leány örüljön máma.
Az örömöt én is csak növelni jöttem.
Mint megannyian előttem, s mögöttem.
Az életről szólnak e napok, de életvizet sajnak sehol sem kapok.
Vettem hát kristályvizet, s hoztam azt magammal,
gondolom ezt itt nem fogadják haraggal.
Ennek tehát illata nincsen, de tiszta szívvel adom, ez minden.
Versem végéről nem feledhetem a kérdést,
de ide az bizony nem érdemel helyet.
Így hát külön teszem fel: Szabad-e locsolni?
"

2016. március 19. - Boldog szülinapot Picikém!
"Ez a nap más, mint a többi..." - énekelte anno Halász Judit. Nem tudom, hogy Anettem mit érzékelt ebből, Őt kellene megkérdezni. Mi megpróbáltunk jól viselkedni, kímélni egy kicsit a munkában, stb. Pici kis tortát és ajándékot, illetve sok mosolyt próbáltunk adni a ma X éves Picikémnek. Hölgyről lévén szó, már nem piszkáljuk a korával, ezért is szerepelt a tortáján csak (már?) 20 év. Drága Picikém! Nagyon sok boldog születésnapot szeretnék kívánni Neked! Szeretlek!

2016. március 14. - Múlt, jelen, jövő
Ma délelőtt az MSZP Kecskeméti Szervezete a '48-as hősökről emlékezett meg, ahol én is beszédet mondtam: http://bit.ly/1XpkWw0.
"
Nekünk itt a jelenben tennünk kell azért közösen, hogy a gyermekeink számára élhető, élhetőbb jövőt teremtsünk. Azt hiszem ez volt a célja az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc hőseinek is..."

2016. március 8. - Reggeli virág a Hölgyeknek
A korábbi éveknek megfelelően ma reggel is elleptük Kecskemét több pontját, hogy a kecskeméti MSZP nevében egy-egy szál virággal köszöntsük a Hölgyeket nőnap alkalmából. A virágot örömmel adtuk, a rengeteg kedves mosolyt pedig örömmel fogadtuk! Hölgyeim! Boldog nőnapot!

2016. március 3. - Acélmagnóliák
Este az Inner Wheel Club Kecskemét csapatának köszönhetően a premier előtt nézhettük meg a Kecskeméti Katona József Színház újabb fantasztikus darabját. A férfiakról úgy tartják, hogy olyan kemények, mint az acél, míg a nők olyan törékenyek, mint a virágok (pl. a magnólia). Ismerve a történetet, kicsit akkor is félve ültem be az előadásra: hat nő (Csapó Virág, Dobó Enikő, Märcz Fruzsina, Hajdú Melinda, Sára Bernadette, Danyi Judit) egy fodrászüzletben, pletykák, heves viták, nagy drámák. A vidám percek mellett komoly mondandója is volt a darabnak, melynek számomra csúcspontja Emily (Csapó Virág) monológja volt, mikor a lánya elvesztéséről beszélt. És ez szülőként engem is elvitt az acél irányából a magnóliák felé. Az előadás után a színészekkel és a rendező Cseke Péterrel egy kötetlen beszélgetés keretében megtudtuk azt is, hogy talán még idén Nemzeti Színháza lesz Kecskemétnek...

2016. március 1. - Titkok
A Fidesz úgy vélte, hogy a bíróság rosszul döntött. Ugyanis a bíróság kimondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank által alapított alapítványok közpénzből (is) működnek, tehát a gazdálkodási adataikat nyilvánosságra kell hozni, amennyiben kérik. Kérték is, de hogy néz az ki, hogy egy magyar állampolgár kíváncsi arra, hova kerül a befizetett adója? A regnáló hatalom döntött: mostantól nem publikusak, sokkal inkább titkosak ezek az információk. Mi szükség van erre, amikor az MNB kiváló munkát végez, annyit "termelnek", hogy pl. ingatlanokat, lőfegyvereket is tudnak venni? Miért kell titkolni, hogy mibe fektetik a közpénzt? És miért nem titkolták el azt is, hogy az MNB elnök fizetését 2,5-ről felemelték 5 millió forintra? (Meg sem merem kérdezni, hol van már a 2 milliós bérplafon). Tudom, az 5 millió nem ugyanaz, mint a 250 milliárd. Egy C. W. Gortner idézet jutott az eszembe:
"A titkok, ők a világ alapkövei, belőlük építjük föl nagyszabású hazugságaink házát."

 
 
 
Bookmark and Share
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz